Blog

Upcyclen van hout.. een circulaire economie?

Heel simpel gezegd is “upcycling” oud en gebruikt materiaal een nieuw leven geven.

ADB Hout onderzoekt momenteel wat de mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan met hout wat vrijkomt van werken of afvalinzameling en op een originele en creatieve manier weer nieuwe producten te maken die beter, mooier en functioneel zijn.

Wat is circulaire economie?

Volgens MVO Nederland is: ‘de circulaire economie een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren.

Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Het circulaire systeem kent 2 kringlopen van materialen.

Een biologische kringloop, waarin reststoffen na gebruik veilig terugvloeien in de natuur.

En een technische kringloop, waarvoor product(onderdelen) zo zijn ontworpen en vermarkt dat deze op kwalitatief hoogwaardig niveau opnieuw gebruikt kunnen worden.

Hierdoor blijft de economische waarde zoveel mogelijk behouden.

Het systeem is dus ecologisch en economisch gezien ‘restauratief’.’

Upcycling/recycling

Upcycling is niet hetzelfde als recycling. Als je iets recycleert, herwerk je gebruikt (of afgedankt) materiaal. Zo kunnen plastic flessen gesmolten worden tot nieuwe of kan kapot glas in nieuw glas gegoten worden. Goed tegen verspilling, maar niet het goedkoopste of meest milieuvriendelijke proces. Het originele materiaal vermindert ook in waarde.

Bij upcycling transformeer je oud materiaal in een nieuwe, nuttige variant door er creatief en origineel mee aan de slag te gaan. Voorwerpen krijgen op die manier een tweede (en misschien wel een beter) leven. Denk maar aan de typische houten paletten: met een beetje opkuis- en puzzelwerk kunnen ze dienstdoen als zomerse zitbank, schommelstoel of tafel. En met een likje verf erop geef je ze in een mum van tijd een compleet andere look!

Hout maakt overduidelijk deel uit van de biologische kringloop.

Dat maakt het niet alleen een bouwmateriaal met een lange historie, maar hout heeft vooral ook de toekomst!

Gunstig dus, maar we moeten doorpakken.

Binnen de verschillende bedrijfsonderdelen op het gebied van grond-, weg- & waterbouw, onze afdeling straatmeubilair en onze lifestyleproducten als binnen- en buitenmeubilair alsmede woonaccessoires proberen we u te attenderen op het upcyclen van hout zonder concessies te maken aan de kwaliteit van het eindproduct.

Zoals de Griekse wijsgeleerde Plato ooit liet optekenen…

Wij erven de aarde niet van onze voorouders maar hebben deze in bruikleen van onze kinderen